sábado, 10 de mayo de 2008

Escrit a l'Aitana

Amiga Aitana, primer de tot gràcies per fer cas a la meva crida, t'ho agraeixo de tot cor. Pel que fa a les teves línies, és ben cert que el barri de Poble Nou ha exercit de motor de la ciutat durant molts anys. Per això, jo l'anomenaria el Manchester barceloní més que no el català. Considero que aquest qualificatiu seria més adient per a ciutats com Sabadell o Terrassa.

Pel que fa a la conservació de la memòria històrica, és tracta d'un debat sempre present. Ens trobem entre el progressisme o el conservadorisme (fent una analogia política), millorar substancialment la ciutat o mantenint-nos tal i com estem, preservant intactes les nostres arrels.

Aitana, certament crec que la situació que ha viscut Poble Nou en les darreres dècades post-industrials de la ciutat és injusta i que es mereixi un bon paquets d'inversions de les institucions. Tot i això, vivim en un món que necessita de remodelacions constants per no quedar-se estancat i Poble Nou el necessita. Difícilment es mantindrà el barri de la manera que voldríeu els seus habitants. Nous edificis (oficines o blocs de pisos) apareixeran i li atorgaran una cara moderna que el col•locarà, segur, al capdavant de la ciutat. Sobretot, el projecte 22@ farà que aquest es substitueixi el Manchester pel Silicon Valley, aquest cop si, català.

El que si que comparteixo, és que aquesta sèrie de canvis poden esborrar del tot la identitat del barri, però tingués segur que l’Ajuntament fa tots els possibles per mantenir-la ja sigui conservant algunes infraestructures i dedicar-les a instal•lacions pel barri, o algun altre pla d’actuació.


Atentament;

Pasqual Maragall i Mira

5 comentarios:

Anónimo dijo...

Hola Pasqual! gràcies per la seva ràpida resposta. Però, crec q no ha entès exactament el que jo exposava... Primer, manchester català no és un nom que li hagi donat jo al meu barri, sinó q en el seu moment, en el naixament de la zona industrial se li va donar, al que em referia és que això es perdés que la gent deixés de conèixer la història d'un dels barris de la nostra ciutat. D'altra banda, el patrimoni industrial, és evident que tot necessita renovar-se i que POblenou en els últims temps estava carregat de fàbriques amb desús, abandonades i grans naus industrials que antigament havient estat empreses de transport, ara bé, la renovació o modernització implica una desaparició de la nostra història. Recordem tot el procés de Can Ricard, clar que està bé destinar alguns edificis per equipaments pel barri, es conserva la història i es preserva part del patrimoni, però de vegades costa tanta lluita veïnal...

Torno a reiterar-li la meva gratitut per la seva ràpida resposta i espero més novetats sobre la ciutat i conèixer detalls sobre la seva gestió a l'alcaldia. Tinc entès que la idea original del fòrum de les cultures va ser seva, què opina del que va acabant derivant-se...

aitana

Anónimo dijo...

Estimat President:
Em sumo a la petció per la conservació del Patrimoni industrial, com a arqueòleg i històriadr puc doar fé de la vitl importància en conservar vetigis materials de totes les èpoques històriques per les que ha passat la nostre ciutat i la insutrialització és una d'elles.

I la comparació del 22@ amb Silycon Valley, no troba que és un xic.. desmsurada, maybe?

Pasqual Maragall dijo...

Evidentment que no podem oblidar el passat de la ciutat, però no podem deixar que la ciutat es quedi estancada. Un exemple clar es el del Raval: ha passat de ser conegut per la prostitució, les drogues i la pobresa, a ser un dels centres culturals de la ciutat. La zona del MACBA i la Rambla del Raval són clars exemples de la recuperació d'espais per revitalitzar al barri. Hotels, botigues restaurants, etc. poblen el barri donant-li una nova cara.


Arqueòleg, no és tan exagerada perquè no deixa de ser una visió a curt/mig termini. Poble nou té la possibilitat de convertir-se en un centre de referència per que fa a les noves tecnologies de comunicació.

Anónimo dijo...

honorable president,
podria fer un escrit sobre la relació hospitalet-barcelona? és hospitalet una ciutat independent o simplement una perllongació de la vostra estimada ciutat?
gràcies i no hi ha presa.
i respecte al que ha escrit avui, jo crec que en els barris han d'haver-hi remodelacions però pensant amb els seus veïns, no amb interesos econòmics d'empreses alienes.
Per cert, sóc la Lídia xro em fa firmar com a anònimo

Pasqual Maragall dijo...

Gràcies per unir-te a nosaltres, Lídia. Espero el teu text amb especial il·lusió i recorda que pots il·lustrar-lo amb una fotografia feta per tu.

Pel que fa als veïns dels barris. Per desgràcia, remodelacions com les que s'han dut a terme en els últims anys han obligat a algunes persones a canviar de residència. Però cal recordar que és en benefici de la majoria.

Atentament;
Pasqual Maragall i Mira